Rulourile de foietaj sunt printre preferatele mele si chiar daca le gasim de cumparat in oras, cele mai bune mi se par cele facute de mine, acasa. Va prezint si voua o reteta usoara si rapida ce cu siguranta o sa va placa.

Ingrediente pentru aluat: Putina sare, 1 lingura de zahar, 1 lingurita jumatate de drojdie uscata, 250 gr faina 550, 30 ml apa + 140 ml lapte, 110 gr unt cu 80% grasime – pentru impachetarea aluatului , Lapte indulcit ce il vom folosi pentru uns.

Ingrediente pentru crema de vanilie: 3 oua, 160 gr zahar, 50 gr faina, 500 ml lapte, 30 gr amidon, 1 lingura de unt, esenta de vanilie sau pastaie de vanilie (e mult mai aromata).

Mod de preparare aluat: 

Intr-un bol se amesteca faina cernuta, zaharul, apa si lapte, sare si drojdia si se framanta aproximativ 10 minute, pana se omogenizeaza totul si se lasa la odihnit cam 1 ora.

Daca folositi o masina de paine, drojdia se adauga dupa cele 10 minute de framantat.

Aluatul se pune in frigider, cu tot cu bol si se lasa peste noapte (aproximativ 10 ore).

Untul rece se pune intre 2 bucati de hartie de copt si se intinde cu sucitorul pana se aplatizeaza.

Aluatul se intinde sub o forma patrata mai mare decat foaia de unt

Untul se adauga peste aluat, se impatureste sub forma unui plic, se intinde, se impatureste iar, se intinde si se impatureste iar dupa care se pune la frigider in jur de 30 de minute

Dupa ce am scos aluat din frigider, se repeta procedeul de mai sus inca de 2 ori – dupa ultima intindere a foii, trebuie sa obtineti o foaie de 4 mm grosime – este exact ca la reteta de croissant.

Aluatul trebuie taiat fasii mai subtiri – cam 4 cm latime sau o fasie mai groasa cu care veti forma ruloul.

Pentru formarea si coacerea rulourilor avem nevoie de o forma pe care sa punem fasiile de aluat pentru a le putea pune la copt.

Dupa ce le-am format, se ung cu putina apa si zahar. Se lasa la dospit macar 30 de minute dupa care se pun la cuptor, la foc mediu timp de 10 minute, dupa care se da la foc mai iute inda 5 – 7 minute, pana se rumenesc

Mod de preparare crema: 

Bateti cele 3 oua cu zaharul (la fel ca si pentru chec sau pandispan) pana devin cremoase si se adauga faina cernuta, in ploaie – nu toata odata. Se amesteca pana se omogenizeaza.

Amidonul trebuie amestecat cu 100 ml lapte rece de la frigider iar restul de lapte se pune la incalzint impreuna cu pastaia de vanilie sau esenta si se toarna peste crema cu oua (trebuie sa fie cald) si se amesteca.

Transferam compozitia intr-o cratita si o punem la fel mic, se adauga laptele amestecat cu amidonul si se amesteca continuu pana crema se ingroasa.

Cand este gata, se adauga untul si se pot umple rulourile. Se dau la frigider macar 2 – 3 ore si mai apoi se pudreaza cu zahar sau se orneaza cu o glazura de ciocolata.

Pofta buna!