Daca e sfârșit de săptămână, noi în DeltaDunării … începem cu un borș de pește

Redau mai jos o rețetă culeasă “de pe baltă”:

În borșul de pește intra patru legume: cartofi, ceapă, ardei (gras si iute) și roșii. Pe langă acestea mai aveți nevoie de leuștean, sare, ulei și oțet. Dar partea cea mai importantă este peștele, cea mai bună ciorbă iese cu minim patru feluri de pește.

Întâi puneți la foc ceaunul cu apa și legumele (legumele trebuie sa fie cam o treime din volumul de apă), lasați la fiert pana cand cartofii sunt aproape fierți. Dacă înainte de a le pune la fiert, coaceți puțin pe jar sau pe tablă roșiile și ardeiul și apoi le cojiți, veți obține un gust și mai intens. Puneți sare și gustați, trebuie ca zeama să fie puțin mai sarată, peștele va mai trage din sare. Puneți peștele în ceaun si NU mai amestecați (se fărâmă peștele).

În aproximativ zece minute peștele trebuie sa fie fiert (țineți focul din jar cât să fiarbă ușor apa în ceaun, nici să nu se oprească, nici să nu clocotească să rupă peștele în bucăți).

Când și peștele este fiert, puteți pune oțetul, apoi puneți și câteva linguri de ulei.

Cand este gata, luați ceaunul de pe foc, aruncați o mână de leuștean tăiat mărunt și acoperiți timp de câteva minute.

Borșul de pește se manancă în mod tradițional așa: se scoate peștele pe un platou și se servește cu mujdei de usturoi (mujdeiul poate fi simplu sau cu roșii coapte si cojite si apoi frecate împreuna cu usturoiul). Apoi se servește zeama, cu mujdei si ardei iute (ciușcă – cum îi spunem noi, dobrogenii).

Sursă rețetă — Cosmin Târnăcop